Wat een dikke pech! Je wil het niet en je hebt er heel lang tegen gevochten maar helaas, het is toch echt waar.
Je bent in een burn-out terecht gekomen. Heel vervelend natuurlijk, maar het is nu heel belangrijk dat je daar weer uit komt!
Maar het begin is er al, gelukkig. Je durft het nu eindelijk dan toch toe te geven.
Je zit in een burn-out. Je omgeving had het al wel veel langer door, maar het ging nu nog even om jou.
Daar kunnen we heel lang bij stil gaan staan, en dat is zeker een belangrijk iets, maar wij gaan je begeleiden om er weer uit te komen en gaandeweg zullen we ook samen kijken, hoe we dit voor altijd kunnen voorkomen.
Het is nogal lastig om een definitie van een burn-out te geven. Het is eigenlijk officieel niet een term die in de medische wereld wordt gebruikt. Een huisarts kan bijvoorbeeld best beweren dat je geen burn-out hebt, omdat het simpelweg geen indicatie heeft en dan dus volgens de huisarts niet bestaat.
Het bestaat wel degelijk en hieronder is een kleine uiteenzetting om uiteindelijk te begrijpen wat een burn-out is. Het begint bij……
Stress is een toestand van psychische spanning als gevolg van een prikkel die aanleiding is voor zowel psychische als fysiologische reacties. De prikkel, ook wel stressor genoemd, roept stress op als betrokkenen niet de mogelijkheden heeft er adequaat op te reageren. Het gaat om externe prikkels en de interne verwerking daarvan. (bron: wikipedia).
Eenvoudiger: stress ontstaat als er meer van je gevraagd wordt dan je denkt waar te kunnen maken.
Overspannenheid is een gemoedstoestand die ontstaat als iemand te lang gespannen is geweest en niet meer tot rust kan komen. Oorzaken zijn van uiteenlopende aard.
Deze ontstaat na langdurige, soms jarenlange roofbouw op het lichaam. Een burn-out ontstaat als mensen ondanks de stress en de spanningsklachten stug blijven doorgaan. Er is dan sprake van: ernstige emotionele uitputting en het ervaren van onverschilligheid of emotionele afstand tot de werksituatie (distantie).
Eigenlijk dus een ernstige vorm van werkgerelateerde overspannenheid.
Het leven biedt voortdurend kansen om jezelf te ontwikkelen, dag in, dag uit.
Ontwikkelen gaat gepaard met ervaringen opdoen en daaruit leren. Grijp deze kansen met beide handen aan en leer van feedback.
We hebben allemaal leren fietsen. Dat gaat gepaard met proberen, vallen, weer opstaan en opnieuw proberen. Het vallen is geen falen, het is een onmisbare ervaring die je de vaardigheden bijbrengt om uiteindelijk te kunnen fietsen zonder te vallen.
Ook al zouden wij dat ook heel erg graag willen, maar als je echt in een burn-out zit, dan ben je daar niet met een paar weken weer uit. Toch zetten wij altijd positief in en proberen je met ons 8 stappen programma weer een eind in de goede richting te begeleiden. De ervaring leert dat het heel erg afhankelijk is van de persoon en de mate van burn-out of het ons lukt om je in 8 sessies weer uit de burn-out te hebben.
Wij zijn geen therapeuten, psychologen of psychiaters en zullen ons daarom richten op de toekomst en proberen door middel van een gestructureerd en doelmatig proces de cliënt op een interactieve wijze aan te zetten tot effectief en positief gedrag. Dat is eigenlijk altijd gericht op de toekomst. Het kan zijn dat we op de weg naar het doel soms een zijpad nemen om vervolgens weer op het hoofdpad uit te komen, maar we zijn wel gericht op de toekomst.
Blokkades en dingen die vanuit het verleden ontstaan zijn en ontwikkeling in ons proces in de weg staan, zullen waarschijnlijk bij een therapeut behandeld moeten worden. Wij voelen ons vrij om cliënt daarop te wijzen.
Uiteraard beginnen wij met een gratis intake. Deze intake proberen wij altijd ongeveer 20 minuten te laten duren en dan kunnen we samen bepalen of wij het traject in willen gaan. Eerlijk is eerlijk, het is belangrijk om een klik met elkaar te hebben. Hebben we die niet, geen enkel probleem, dan hopen we dat je genoten hebt van ons kopje koffie of thee en wensen je veel succes met het vinden van de juiste coach en wensen je een spoedig herstel.
Samen kunnen we beslissen of wij het coaching traject met je ingaan. Wij geven altijd het advies om na de intake altijd in ieder geval 1,5 uur tijd er achter vrij te houden, zodat we eventueel meteen door kunnen voor de eerste sessie. Dat is uiteraard een advies maar niet perse nodig.
Sessie 1 zal voornamelijk oriënterend zijn. Tijdens de intake hebben we besproken hoe je bij ons terecht bent gekomen en hebben we besproken wat jij van ons verwacht. Tijdens de eerste sessie zijn we vooral benieuwd naar wie jij bent, hoe je in het leven staat, hoe je gezins-of thuissituatie is, wat voor werk je doet, of je een relatie hebt en hoe je woont.
Dan gaan we een stapje verder en willen graag weten welke problemen jij ondervindt, wat je graag zou willen en hoe je dat ziet.
Mocht je het fijn vinden dan bespreken we bovenstaande lopend, op de fiets of tijdens het roeien. Mocht je liever even lekker af willen reageren op de bokszak, dan kan dat uiteraard ook. En we kunnen ook even lekker een potje tafeltennissen. Dat kan allemaal in onze kleine bescheiden sportzaal.
Wij zullen je vragen om thuis wat huiswerk voor ons te doen, zodat we dat tijdens de volgende sessie kunnen bespreken.
Wij zijn van mening dat bewegen en de focus verleggen heel helend kan werken. Mocht je meer willen weten over onze filosofie, dan kun je hier klikken.
In de tweede sessie vatten we de eerste sessie nog even kort samen, bespreken we (indien van toepassing) het huiswerk. Dan gaan we wat dieper in op de problematiek en zullen we samen kijken hoe we de burn-out of de beginnende burn-out te lijf gaan. Daarvoor zijn vele wegen en trajecten. Ook zijn wij benieuwd hoe je afgelopen week gegaan is en of je iets met de afgelopen sessie hebt kunnen doen.
Uiteraard kunnen we ook deze sessie lekker buiten lopend in het bos doen, of in onze sportzaal. Je krijgt vast wel weer een opdracht mee en dan zien we je weer tijdens de derde sessie.
We starten de sessie met het kort terughalen van de vorige sessie en willen graag het gemaakte huiswerk bespreken. In deze sessie zijn wij voornamelijk geïnteresseerd in jouw persoonlijke doelen. Aan de hand van die doelen zullen we deze bespreken en gaan we samen kijken of we die doelen kunnen gaan halen.
Uiteraard kunnen we ook deze sessie lekker buiten lopend in het bos doen, of in onze sportzaal. Je krijgt vast wel weer een opdracht mee en dan zien we je weer tijdens de vierde sessie.
We starten de sessie met het kort terughalen van de vorige sessie en willen graag het gemaakte huiswerk bespreken.
Als het goed gaat, dan zijn we in deze sessie al wel behoorlijk in staat om aan te geven wat je graag zou willen en wat je doelstelling is. Deze sessie zal derhalve in het teken staan van met welke middelen je deze doelen kunt bereiken. Welke belemmeringen kom je tegen en waar ben je goed in.
Uiteraard kunnen we ook deze sessie lekker buiten lopend in het bos doen, of in onze sportzaal. Je krijgt vast wel weer een opdracht mee en dan zien we je weer tijdens de vijfde sessie.
Hoe is het de afgelopen weken eigenlijk gegaan? Ben je al wat meer bewust van wat er allemaal met je gebeurt, ben je in staat geweest om dingen te veranderen? Heb je al andere inzichten en kom je een beetje tot daar waar je graag naar toe wilt?
Tijdens de vijfde sessie zijn we benieuwd of we al actiepunten kunnen gaan definiëren. Ben je al in staat om dingen te draaien, zie je dingen al weer wat meer in het perspectief zoals ze eigenlijk zijn? Ga je nu anders om met de issues waar je tegenaan liep?
Uiteraard kunnen we ook deze sessie lekker buiten lopend in het bos doen, of in onze sportzaal. Je krijgt vast wel weer een opdracht mee en dan zien we je weer tijdens de zesde sessie.
Dit is een beetje de sessie waarin we hopen dat jij wat lekkerder weer in je vel zit en de toekomst weer wat rooskleuriger tegemoet ziet. Je bent er misschien nog niet, maar je hebt je eigen toolbox gevuld om tot je doel te komen.
Wij hebben geen standaard aanpak, maar alles is maatwerk. We kunnen vooraf nooit precies aangeven hoeveel tijd je nodig hebt, maar de ervaring leert dat we in de afgelopen sessies met jouw wil om er uit te komen een heel eind op streek zijn.
Maar……
….graag zien we je toch nog een keer om te kijken of je nog tegen dingen aan loopt en of we je nog kunnen helpen om ook die laatste obstakels weer uit de weg te ruimen. Deze evaluatie is meestal wel even lekker omdat je in de afgelopen sessies zo veel hebt moeten doen, dat je misschien nog even de puntjes op de i wilt zetten. Natuurlijk zijn ook wij benieuwd hoe het met je gaat!