Burn-out preventie

Voorkom hoge kosten van een burn-out

Burn-out preventie

Om te begrijpen dat het verstandig is om een burn-out te voorkomen, even wat cijfers. Wat kost een burn-out?

Verzuim kost de werkgevers zo’n 250 euro per dag. Een burn out die 8 maanden duurt kost dus al gauw 60.000 euro, exclusief de kosten voor vervanging. Dit kost het Nederlandse bedrijfsleven 1,8 miljard euro op jaarbasis, volgens TNO.

Er zijn vele onderzoeken en artikelen verschenen waar getracht is om uit te rekenen wat een burn-out een werkgever ongeveer kost. Heel eerlijk schrokken wij wel heel erg van de hoogte van het bedrag en wij hebben ons daarom ook gerealiseerd dat het voor de wat kleinere bedrijven wel eens het einde van het bedrijf zou kunnen betekenen als een werknemer door een burn-out maanden thuis komt te zitten.

Vandaar preventieve coaching

Het is wat raar, maar toch denken wij dat daar de kracht en het zwaartepunt van de coaching moet liggen. Zoals overal bekend, is iemand die langdurig (kijk naar de definitie van burn-out) onder hoogspanning heeft geleefd nu niet in een paar weken weer helemaal op orde. Dat willen we wel, maar dat is niet heel erg realistisch. Het probleem bij een burn-out is dat mensen die er langzaam in dreigen te geraken, dat zelf het minst door hebben. Zij voelen en weten ook wel dat ze niet lekker gaan, maar dat is allemaal uit te leggen en het is allemaal maar tijdelijk. Jaja, niet dus. Dat gaat fout!

De omgeving heeft dat al wel wat langer door, maar het is heel lastig (misschien zelfs wel taboe (?) om dat te zeggen. Degene die in deze penibele situatie zit, kan dit zeer waarschijnlijk heel erg goed weerleggen. Vandaar dat de (h)erkenning heel belangrijk is.

Maar hoe kun je dan preventief coachen?

Die vraag is zeer terecht en ook wij zijn heel druk met deze vraag, daar wij van mening zijn dat daar de kracht ligt voor een goed en vlot herstel maar dat daar ook de valkuil zit. Het is immers lastig om deze persoon, waaraan wij allang zien dat het niet goed gaat, aan te geven dat het niet goed gaat. Maar, die persoon weet ergens heus ook wel dat het niet helemaal goed gaat. 

En daar zit dan ook, naar onze mening, de opening.

Wanneer je als naaste of als collega aan kunt geven dat het best een idee zou kunnen zijn om een keer een gesprek te hebben met een coach, dan zal deze persoon best geïnteresseerd zijn om bijvoorbeeld:


  1. zich te laten coachen op het accepteren dat er luie en gemakzuchtige collega’s zijn en hoe ze daarmee om moeten gaan. Dit is de werkverslaafde bijna burn-out patiënt of
  2. zich te laten coachen over hoe ze toch weer eens een keer goed kunnen slapen, minder vergeetachtig worden, minder rusteloos en gejaagd kunnen zijn en zich emotioneel kunnen voelen. Dit is de gestreste of overspannen coachee of
  3. zich te laten coachen omdat ze toch het gevoel hebben dat er niets meer uit hun handen komt en hoe ze weer met plezier uit bed komen en zich weer beter kunnen concentreren. Dit is eigenlijk al wel de coachee met een burn-out.

Daar kun je in ieder geval wel op aansturen. Het woord burn-out is niet gevallen maar je hebt wel aangegeven dat je je zorgen maakt of dat je denkt dat het misschien wel een keer ‘lekker’ is om een gesprek aan te gaan met een professional, die naar je luistert en objectief is.

Snel verdiend

Wij doen er alles aan in onze sessies deze persoon weer op het rechte pad te brengen door naar ze te luisteren en door te dringen tot de kern om zo weer tot nieuwe inzichten te komen. We geven ze weer zelfvertrouwen, leren ze bewust te worden van zichzelf, laten ze persoonlijke groei doormaken en ontwikkelen het toepassen van de eigen mogelijkheden. Misschien zijn er 8 sessies nodig, maar dat is altijd minder dan de bedragen die hierboven zijn genoemd. Zeker de moeite waard dus.

Wie rekent…

Ondanks dat een burn-out nog niet in het officiële boekje van de huisarts staat, is het percentage van werknemers die met een burn-out thuis zitten, inmiddels 20%. Dit gaat niet om kansberekening maar om 1 op de 5 werknemers. 

Kosten herstel

Overigens is een burn-out een werk gerelateerde ziekte en is de werkgever volledig verantwoordelijk voor het herstel van de werknemer en de kosten die dat traject met zich meebrengt.

Behoefte aan een preventief coach traject?