Ondernemers

Torenhoge kosten en grote problemen!

Wat kunnen ondernemers doen?

Verzuim kost de werkgevers zo’n 250 euro per dag. Een burn out die 8 maanden duurt kost dus al gauw 60.000 euro, exclusief de kosten voor vervanging. Dit kost het Nederlandse bedrijfsleven 1,8 miljard euro op jaarbasis, volgens TNO.

Deze cijfers liegen er bepaald niet om. Juist de kleinere ondernemers zijn hierdoor vaak erg kwetsbaar. Helaas beperken de kosten zich niet tot het betalen van deze zieke werknemer, maar bij een klein bedrijf is het werk niet zomaar te verdelen onder de andere werknemers en zal er een nieuwe kracht, al is dat tijdelijk, moeten worden aangenomen. Die kosten komen er ook nog bij, om nog maar te zwijgen over de tijd en investering van het inwerken.

Reintegratie

Een zieke werknemer en een klein bedrijf is geen goede combinatie!

Als werkgever ben je bij een zieke werknemer verantwoordelijk voor het traject om deze werknemer weer aan het werk te krijgen. Je kunt dus niet achterover leunen en wachten tot de burn-out werknemer zich weer komt melden.

Het moge duidelijk zijn dat een zieke werknemer het voortbestaan van een klein bedrijf in grote problemen kan brengen!

Dat is nou echt het laatste wat je wil!

Voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen. Daarom richten wij ons op PREVENTIEF COACHEN!

Wij bieden bedrijven daarom aan om werknemers waarvan een vermoeden bestaat dat deze al behoorlijk veel stress voor langere tijd te verduren hebben, bij ons op gesprek te laten komen. Uiteraard in overleg met deze werknemer. Met deze werknemer en met de werkgever willen wij graag het eerste gesprek aangaan, om daarin afspraken te maken hoe wij het traject in gaan. Dat gesprek zal meestal niet langer dan een half uur duren. Het gesprek zal vervolgd worden met de werknemer. Met de werknemer maken wij afspraken over wat we wel en niet delen met de werkgever. Daarin heeft de werkgever geen stem. 

Voorzichtigheid

Ga voorzichtig om met het voorstel om een keer te praten met een coach.

De werknemer die al langere tijd onder stress staat kan heel langzaam in een burn-out terecht komen. Dat ziet de werknemer zelf vaak het allerlaatst aankomen en als dat dan gebeurt, dan is het eigenlijk al te laat. Dat wil zeggen, dat de werknemer dan waarschijnlijk al met burn-out klachten thuis zit.

Samen met de medewerker zullen wij gaan kijken hoe het nu gaat, hoe de medewerker er nu in staat en of er misschien nog een klein vervolg nodig is.

Neem ook de leidinggevende mee in het traject

Wanneer een werknemer gaat praten met een coach, dan zal degene die daarboven staat eigenlijk ook gecoacht moeten worden. Het kan zijn dat de leidinggevende zich schuldig en in de steek gelaten voelt. Het kan toch immers niet aan zijn of haar leiderschapscapaciteiten liggen! Deze leidinggevende zou de schuld bij de werknemer kunnen leggen, terwijl je het veel beter op een andere manier kan bespreken.

Voor ondernemers hebben wij bepaalde mooie pakketten samengesteld. Bel ons een keer, dan kunnen we dat samen bespreken. 

Wanneer je er op tijd bij bent en gelooft in de ernst van een werknemer die met een burn-out thuis kan komen te zitten, onderneem dan nu actie!

Behoefte aan een preventief coach traject?